Vragen rond voedselkilometers

Vrouw in trui kijkt uitdagend

Voedselkilometers, wat zijn dat?

Voedselkilometers is een begrip dat staat voor de afstand die een product aflegt tussen productie en consumptie. Sommige definities betrekken er de bijbehorende CO2-uitstoot bij. Kunnen we iets met dat begrip, als we streven naar duurzaam voedsel?

Modern of antiek?

Wie denkt dat voedselkilometers een thema van deze tijd is, heeft het mis. Al in de zevende eeuw voor Christus importeerde Athene graan uit de regio rond de Zwarte Zee.

Ook vroeger was geïmporteerd voedsel vaak goedkoper dan eigen teelt. Daarom vaardigde de Romeinse keizer Diocletianes eind derde eeuw een decreet uit om de scheepvaartkosten op de Middellandse Zee kunstmatig laag te houden. Net zoals er vandaag de dag op basis van een internationale overeenkomst geen belasting wordt geheven op vliegtuigbrandstof!

Vragen

  • Hoe belangrijk vinden wij de milieuvriendelijkheid van ons voedsel?
  • Willen wij afhankelijk blijven van import in tijden van brandstofschaarste,
    denk ook aan prijsvorming en politieke instabiliteit in de wereld?
  • Wat te denken van het ethische belang, fairtrade, transport van levend vee?
  • Wat doet de verre afkomst van ons eten met onze kook- en eetbeleving?
  • Welke (landbouw)technische alternatieven zijn mogelijk en wenselijk?
  • In hoeverre accepteren we de gevolgen voor onze portemonnee
    en de variatie op ons bord als we het voedsel zelf produceren of uit de nabije omgeving halen?
  • Willen we meer wegen, parkeerplaatsen, terminals enzovoort op onze wereld?
  • Enzovoort

Samen tafelen?

Voedselkilometers? Vragen volop! Discutafel vindt het leerzaam en leuk om ermee bezig te zijn. En bovendien zeer zinnig, gezien de ontwikkelingen in de voedselindustrie.

Mogen wij u uitnodigen voor een goed tafelgesprek? Neem gerust contact op of volg ons op Twitter.

Deel dit bericht: