NederlandsNederlandsEnglishEnglish
Expand search form

PODCASTS OVER ECOLOGISCH TUINIEREN EN PERMACULTUUR

Discutafel maakt groene audio. Luister naar onze podcast!
Blogs

Vleesconsumptie: duizelingwekkende getallen

Koe foto door Toon Joosten

Lange tijd kende de mondiale vleesconsumptie een onderscheid tussen het Westen en de rest van de wereld. Inmiddels lijkt die rest aan een inhaalslag begonnen.
De opkomst van de burger gaat onverbiddelijk hand in hand met die van de hamburger.
Wat zijn de gevolgen voor ons milieu? En wat kan je zelf doen?

China

De gemiddelde Chinees at vroeger gewoonlijk rijst en groente, met af en toe een stukje vlees of vis. Maar nu de Chinezen wegtrekken van het platteland, laten ze ook hun traditionele eetgewoonten achter.
In 1962 at een Chinees gemiddeld vier kg vlees per jaar; in 2005 was dat al zestig kg!
Volgens de VN eten opkomende landen tegen 2030 twee derde van de wereldvoorraad aan vlees en zuivel. Ook Olivier de Schutter noemt ontstellend grote getallen als het om vleesconsumptie gaat.

Milieukosten

Wat is nu eigenlijk mis met die groeiende vleesconsumptie? Antwoord: de hoge milieukosten.
De meeste dieren op ons menu worden gevoed met graan in plaats van gras. Een derde van de wereldgraanvoorraad is bestemd voor … dieren. Niet voor mensen.

Wil je een mens indirect voeden met graan dat eerst door een koe moet? Dan is ongeveer elf keer zoveel graan nodig dan bij rechtstreekse consumptie.
Om een kilo rundvlees te produceren is maar liefst duizend keer zoveel water nodig als voor een kilo tarwe. En drinkwater wordt schaars …

Wat kunnen we zelf doen?

Volgens de VN is veeteelt momenteel goed voor een vijfde van de mondiale uitstoot aan broeikasgassen.
Klimaatsverandering is een belangrijke factor bij de groeiende waterschaarste. Ons milieu kan die ontwikkeling niet dragen!

Wat kan jij als consument doen om de schadelijke gevolgen van vleesconsumptie te beperken? Discutafel is een klein initiatief in relatie tot die duizelingwekkende aantallen en wereldwijde trends.
En toch … wij vinden dat je érgens moet beginnen om het tijd te keren. Waarom niet bij onszelf?
En we hebben gemerkt dat het nog leuk en lekker is ook!

Nieuwe inzichten

Discutafel organiseert geregeld een ‘(vega)maal met een verhaal’. Tijdens deze bijeenkomsten ontwikkel je inzichten over de productie, distributie en consumptie van eten.
We laten u bovendien proeven hoe lekker een alternatieve maaltijd kan zijn. Kijk op onze nieuwspagina of er een bijeenkomst op de rol staat! <naschrift: de nieuwspagina is vervallen>

Bronnen

Lees- en kijktips voor geïnteresseerden!

  • De hongerige stad’ van Carolyn Steel, zie ook haar Ted-talk (Engelstalig)
  • Verslagen en tweets van Olivier de Schutter <update: link is vervallen>, VN-rapporteur voor het recht op voedsel
  • Divserse publicaties van Louise Fresco <update: link is vervallen>, landbouw- en voedseldeskundige, hoogleraar en schrijfster.
Vorig bericht

Kookworkshop 29-03-14 fotoverslag

Volgend bericht

Proefschrift: aflevering 30-04-14 verschenen

Misschien heb je interesse in ...