NederlandsNederlandsEnglishEnglish
Expand search form

PODCASTS OVER ECOLOGISCH TUINIEREN EN PERMACULTUUR

Discutafel maakt groene audio. Luister naar onze podcast!
Blogs

Zie daar: zeewier van Zeewaar!

teelt van zeewier

Marlies Notermans van Discutafel steunde zeewierboerderij Zeewaar, via crowdfunding.
Dat leidde onlangs tot een proeverij op het bedrijf zelf.
Een inspirerende kennismaking met innovatieve ondernemers, die duurzaamheid combineren met gezond zakelijk én smakelijk denken en handelen!

Oosterschelde

De zeewierboerderij van Jennifer Breaton en Rebecca Wiering (what’s in a name!) ligt in de Jacobahaven, een schitterende plek met uitzicht op de Oosterscheldekering.

Het zeewier dat nu in Nederland te koop is voor consumptie, komt uit het buitenland.
Dat vonden Jennifer en Rebecca vreemd.
Want Nederland heeft de Oosterschelde, een nationaal park met schoon zeewater en een lange traditie in visserij en aquacultuur. Wat hun betreft een perfecte plek om hun Zeeuwse zeegroenten te telen!
Pioniers Rebecca en Jennifer hebben intussen goede hoop hun bedrijf succesvol te kunnen uitbouwen.

Teelt

Bootje tijdens zeewierexcursie

Zeewaar haalt geen natuurlijk groeiend zeewier uit de Oosterschelde.
De ondernemers telen, planten, oogsten en verwerken inheemse soorten.
Zo voorkomen zij, dat teveel zeewier wordt verwijderd uit de natuur.
Zon, zeewater, eb en vloed en voedingsstoffen in het water: dat is wat zeewier nodig heeft om te groeien.
Voor de teelt is geen schaarse landbouwgrond nodig, noch zoet water of chemicaliën.  Alleen zee en zon!

Waarde van zeewier

Duurzame zeewierteelt is goed voor mens en milieu, aldus Rebecca en Jennifer van Zeewaar.
Zeewier bevat veel vitaminen, mineralen en eiwitten. Sommigen beschouwen het als ‘een eiwitbron van de toekomst’.

Daar waar zeewier groeit, is het ecosysteem beter in balans. Het filtert water door voedingsstoffen op te nemen en het zuivert de lucht door CO2 om te zetten in zuurstof.
Zeewier fungeert bovendien als kraamkamer voor het leven onder de oppervlakte! Het water moet natuurlijk wel schoon zijn, omdat zeewier bijna alles absorbeert wat in het water aanwezig is. Het is dus belangrijk de herkomst van het product te weten.

Het echte werk

De foto toont u, wat aan de oppervlakte zichtbaar is van de zeewierboerderij: kabels en constructies die deze kabels op hun plek moeten houden.

Het echte werk vindt natuurlijk onder water plaats. Aan de kabels hangen dikke, lange touwen. In die touwen worden de plantjes gestoken, één voor één, met de hand. Ze worden gecontroleerd en geoogst als de tijd daar rijp voor is.

Bedrijfsbezoek

Zeewier op bord

Marlies Notermans van Discutafel bracht een bezoek aan Zeewaar.
En uiteraard heeft zij ook geproefd: wat denkt u van een salade van watermeloen, rode ui en zeewier?
Of een burger op basis van zeewier?
Zeewaar verkoopt de producten alleen via de groothandel. Bedrijfsbezoek voor groepen is mogelijk.

Discutafel deelt deze eigen recensie over Zeewaar met u vanuit een geheel onafhankelijke positie.

Vorig bericht

Vragen rond voedselkilometers

Volgend bericht

Food Talks

Misschien heb je interesse in ...