Organisatie

Wat doen wij?

Discutafel is leergierig, positief-kritisch en nuchter over ecologisch tuinieren en permacultuur. Wij verdiepen ons in een duurzame levensstijl in de praktijk van alledag. Luister naar onze podcastGraag werken wij samen met partnerorganisaties die zich thuis voelen bij onze uitgangspunten en stijl.

Discutafel podcast

Wij startten onze activiteiten in 2013. Wij verklaren de naam Discutafel in een artikel op deze website en in een geluidsfragment, ingesproken door Ivonne Smit:

 

Sinds 1 maart 2018 publiceren wij een tweewekelijkse Discutafel podcast. Ivonne Smit verzorgt hiervan de eindredactie, presentatie en productie. Marlies Notermans levert ideeën en inhoudelijke bijdragen.

Wie zijn wij?

Wij zijn Marlies Notermans en Ivonne Smit. We ontmoetten elkaar tijdens een workshop over ‘framing’ en raakten bevriend.
Beiden volgden wij intussen een opleiding in permacultuur. We zijn lid van Velt en IVN.

Marlies uit Limburg is als zelfstandig trainer geregistreerd bij CRKBO. Sinds 2015 vormt zij een kersenboomgaard om tot permacultuurtuin.
Ivonne uit Noord-Brabant werkt als communicatieprofessional en customer journey manager bij ViatriX. Ze heeft een natuurvriendelijke tuin sinds 1994 en richtte daar in 2015 een moestuintje in, deels gebaseerd op permacultuur.

Waarom moestuinieren?

Eten is een basisbehoefte. Toch weten veel mensen weinig over de herkomst van hun eten. De voedseltuin of moestuin krijgt dan ook nadrukkelijk aandacht bij Discutafel. Waarom heb jij een moestuin? In onze visie hangt een gezond productieve moestuin samen met een geslaagde natuurtuin. Vooral voor Ivonne is de natuurtuin een niet weg te denken hobby.

Bewust kiezen en consumeren

Je hoeft geen tuin of balkon te hebben om je relatie met je voeding aan te halen. Wij streven ernaar dat mensen bewuste keuzes maken bij de aankoop en consumptie van hun voeding. Vraagstukken rond voedselproductie, voedseldistributie en voedselconsumptie houden ons beiden bezig, en vooral Marlies. Voedselverspilling willen we vermijden. Jij ook?

Permacultuur

Onze inspiratie halen wij mede uit permacultuur. Dit gedachtegoed, dat veel verder strekt dan tuinieren, is de tweede pijler van Discutafel. Waarmee we niet willen zeggen dat we aanhangers zijn. We zijn en blijven positief-kritisch en nuchter. Wij onderzoeken onze visie en praktijkervaringen. En we delen wat wij leren graag met jou. Deel jij je visies met ons?

Deel dit bericht: