De eerste editie van Amsterdam symposium on the history of food trok belangstellenden uit allerlei schakels in en om de voedselketen.
Discutafel was erbij, op die 17de januari 2014.
Voedselketens veranderen
Pas sinds enkele jaren verdiept de westerse wereld zich in voeding, als ook in de geschiedenis ervan.
Volgens Prof. dr. Peter Scholliers (VU Brussel) is de groeiende interesse het gevolg van enorme veranderingen in voedselketens:
- ze worden langer
- ze leveren meer fouten en crises op.
Eetpatronen overboord
Achter ons ligt voedingsgeschiedenis; onze huidige tijd is zo anders. Voedingspatronen en culturele gebruiken rond eten hebben we overboord gekieperd en ingewisseld voor andere levensstijlen.
De wetenschappelijke insteek vinden wij relevant. Sociale geschiedenis, volkenkunde, medische invalshoeken … Eten maakt een wezenlijk onderdeel uit van ons bestaan.
Wat leuk bijvoorbeeld om meer te weten over Rijntje Biljardt, een keukenmeid uit de negentiende eeuw die een kookboek publiceerde. En wat dacht u van de revolutie in de keuken toen medio twintigste eeuw de koelkast werd geïntroduceerd?
Voeding, economie en ecologie
Discutafel keek tijdens dit symposium vooral uit naar inzichten rond de economische en ecologische aspecten van voeding. Want hier liggen onze drijfveren: hoe voeden wij de wereld nu en straks op een verantwoorde én aangename wijze?
In haar slotwoord constateerde landbouw- en voedseldeskundige Prof. dr. ir. Louise Fresco terecht, dat de economische kant van voedingsgeschiedenis onderbelicht was bij de eerste Amsterdam symposium on the history of food. ‘Deze discipline zou ook meer moeten gaan over eerdere fases in de hele voedselketen.’