Het bos is een stabiel ecosysteem in ons deel van de wereld. Het komt er vanzelf.
Vanuit deze gedachte is het logisch dat voedselbossen één van de basistechnieken van permacultuur vormen.
Houtland
Er wordt wel beweerd dat het woord Holland komt van hout-land.
Als we onze schop in de schuur zouden laten, zou ons land langzaam maar zeker veranderen in een bos. Dat duurt wel even, maar het is een natuurlijke ontwikkeling.
Dat natuurlijke proces om bos te worden, dat laat zich niet gemakkelijk beteugelen. Dus waarom zou je als hobbytuinder daarin niet meegaan?
Al heb jij slechts en klein stukje land bij je huis: de beginselen van het bos, of het voedselbos, kunnen je helpen om met relatief weinig tuinwerk een grote opbrengst te behalen. In voedsel, maar ook in het uiterlijk dat jij wilt voor je siertuin.
Voedselbossen basisprincipes
Opbouw in lagen
Een natuurlijk bos is opgebouwd uit lagen. Iedere laag heeft een functie en biedt je mogelijkheden om de beschikbare hulpbronnen efficiënt te benutten. Net zoals dat gebeurt in de natuur. Die hulpbronnen zijn: zonlicht, bodem en water. De 8 lagen zijn:
- grote bomen
- kleine bomen
- struiken
- kruiden
- bodembedekkers
- wortelgewassen
- schimmels
- klimmers
Korte film National Geographic over een voedselbos
(Engels, 3:08)Meerjarige planten
Permacultuur is voor slimme tuiniers en vakmensen in het groen: met relatief weinig moeite heb je een goed resultaat. Want je grijpt zo min mogelijk in.
Waar mogelijk gebruik je meerjarige gewassen. Dat bespaart je tijd en moeite met zaaien, onkruid wieden en bemesten. Bovendien werk je hiermee aan bodemrust.
Bodemrust
Voor gezonde planten heb je een gezonde bodem nodig. Onder je voeten werken allerlei organismen samen aan dit doel. Zie bijvoorbeeld onze link naar een animatie over het Wood Wide Web.
Het is zaak om dit proces te stimuleren en zo min mogelijk te verstoren. Dus je zorgt voor mulch om warmte en vocht vast te houden. En je schop? Die heeft nauwelijks dienst.
Meer weten?
- Ga naar meer van Discutafel over voedselbossen.
- Bekijk een schitterend en realistisch filmpje van National Geographic (Engels, 3:08) over een bostuin/voedselbos van Martin Crawford.
- Crawford is de man achter Agroforestry Research Trust.
Foto: rode bes is een typische plant uit de struiklaag van voedselbossen.