NederlandsNederlandsEnglishEnglish
Expand search form

PODCASTS OVER ECOLOGISCH TUINIEREN EN PERMACULTUUR

Discutafel maakt groene audio. Luister naar onze podcast!
Blogs

Vuurwerk en vogels

Collage Nieuwjaar spreeuwen vuurwerk bomen

Jouw tuin is op 1 januari ruw verstoord door vuurwerk.
Radarbeelden bevestigen dat miljoenen vogels opvliegen in nieuwjaarsnacht.
De gevolgen? Iets om over na te denken.

Verschrikte spreeuwen

Lichtflitsen, knallen en luchtverontreiniging veroorzaken veel stress. Ook bij de tuindieren. Vuurwerkoverlast begint al dágen voor de jaarwisseling.
Zelf zag ik in de nieuwjaarsnacht verschrikte spreeuwen in het rond vliegen, van de ene conifeer naar de andere. Ik had erg met ze te doen. Onlangs nog was ik ’s nachts even wakker. En ik lag te genieten van hun gekwetter, in de boom van de buren. En nu werden ze wreed uit hun rust gehaald.

Verschrikkelijk

Op het internet kan je de reactie van vogels op vuurwerk zien, zoals waargenomen met radars in Nederland en in België. Miljoenen vogels vliegen op in de eerste uurtjes van het nieuwe jaar. Ze blijven soms tot een half uur of langer in de lucht.

En dat is eigenlijk verschrikkelijk. Want in de winter moeten ook vogels zuinig zijn met hun energie. Ze beperken het reizen tussen hun voedsel- en slaapplek. Iedere onnodige beweging betekent immers een even onnodig energieverlies.
Ook ongelukken zijn niet denkbeeldig. Slecht zicht in de dampige vuurwerknacht heeft in combinatie met blinde paniek geleid tot botsingen met hoogspanningsleidingen.

Je kan je voorstellen dat de gevolgen van paniek door vuurwerk ernstig zijn. Vooral voor individuele vogels die wat zwakker zijn, of voor soorten die op de Rode Lijst staan.

Vuurwerk, vogels en jouw tuin

Ieder jaar laait de discussie rond vuurwerk weer op. Wat kan jij als hobbytuinier of groene professional nu met de wetenschap dat vuurwerk en vogels niet goed samengaan?
Zoals bekend, ziet het Nederlandse kabinet een landelijk verbod op consumentenvuurwerk vooralsnog niet zitten. We zullen dit als burgers zelf moeten oplossen.

Coniferen

De aanblik van de paniekerige spreeuwen in mijn tuin, afgelopen nieuwjaarsnacht, was voor mij persoonlijk een bevestiging dat het goed is enkele coniferen in mijn tuin te houden. Hierin voelen de beestjes zich misschien nog een beetje veilig. Ook tijdens gewone, rustige nachten verblijven ze daar graag.

Woonomgeving

Jij maakt in deze kwestie je eigen keuze. Maar heb je moeite met de gevolgen van deze traditie, dan zou je kunnen nagaan hoe de politieke partijen in jouw gemeente in dit onderwerp staan. En je zou de petitie voor het vuurwerkverbod kunnen tekenen. Dit kan nog tot 27 januari 2019.

Vorig bericht

Discupost: afleveringen 2019

Volgend bericht

Discutafel podcast afl. 30: liever goudhaan dan vuurwerk!

Misschien heb je interesse in ...