podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur

Discutafel maakt groene audio

Discutafel maakt groene audio
Luister naar onze podcast!

Lintjes knippen!

De Discutip van april 2020 gaat over hergebruik van versleten kleding en ander textiel.

Oud wijnkistje met lintjes

De Discutip van april 2020 gaat over hergebruik van versleten kleding en ander textiel. Dit jaar gaat jouw groene podcaster nog vaker een nieuwe functie geven aan oude t-shirts, kussenslopen, zakdoeken en dergelijke.

Voorjaar is voor velen een periode van opruimen. Wanneer kleren nog enigszins bruikbaar zijn, kan je ze natuurlijk weggeven aan goede doelen of in kledingcontainers stoppen. Maar die zitten in deze crisisperiode trouwens vol. En soms is het kledingstuk gewoonweg niet meer bruikbaar.

Koningin

In mijn bijkeuken is een verzamelplek van herbruikbare stoffen. En je verbaast je erover wat je er bijvoorbeeld in de tuin allemaal mee kan. Ik ben de koningin niet, en toch ga ik lintjes knippen!

  • om bonenstokken bij elkaar te binden
  • om steunstokken aan de plant te binden
  • om planten tegen extreem zonlicht of koude te beschermen.

Jurkje

In de zomer zal ik lintjes zien hangen bij mijn planten. ‘Oh, dat was ooit de riem van een jurkje, ik weet nog precies welke.’
Na 1 of meer jaar kan de stof alsnog weg. Ik bespaar met deze methode op touw en binddraad, op vliesdoek en bubbeltjesplastic.

Heb je tips?

Ik ga nog meer textiel hergebruiken. Heb jij hier ervaring mee? In huis of tuin? Tips van en voor luisteraars kan je doorgeven op onze contactpagina. Ik besteedde in onze podcast 75 aandacht aan mijn plan. Wie weet is jouw tip voldoende aanleiding voor een volgende aflevering van de podcast.

Tip van april

In 2020 geef ik mezelf en jou geregeld een tip rond natuur en duurzaamheid.
Iets wat ik kan doen. En jij misschien ook. Alleen, of samen met anderen.

De meeste tips zijn geïnspireerd op de IVN-kalender ‘een duurzaam jaar’, die je in 2019 bij één van onze Discu-acties kon winnen.

Naschrift februari 2021

OK, ik red er de wereld niet mee, met dat lintjes knippen 😉 Maar het is mijn eigen kleine bijdrage aan het verkleinen van de afvalberg. En ik moet zeggen: ik leer steeds beter zien welke functies producten allemaal kunnen hebben, behalve de functies waarvoor ze aanvankelijk zijn geproduceerd. Het is een geweldige sport om iets voor meer functies te gebruiken!

Verwante berichten / Related posts