podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur

Discutafel maakt groene audio

Discutafel maakt groene audio
Luister naar onze podcast!

Meer aandacht voor kamerplanten

In 2020 gaat jouw groene podcaster eens kijken of zij de diversiteit en conditie van haar kamerplanten kan vergroten.

Hoya kamerplant in pot

De Discutip van maart 2020 gaat over vergroening. Dit jaar gaat jouw groene podcaster eens kijken of zij de diversiteit en conditie van haar binnenplanten kan vergroten.

Groen heeft een positief effect op de gezondheid en welzijn. Dan hoef je niet eens een tuinhobby te hebben of natuurgids te zijn. Ook binnengroen kan fijn zijn. Als het er goed uitziet.

Binnengroen

Bij vergroening denk je misschien meteen aan buiten, aan je tuin of stadsbuurt. Maar ik wil het eens hebben over vergroening van de binnenruimte. Van jouw huis of de plek op kantoor.

Planten hebben een zuiverende werking op de lucht.
Je kunt je gemakkelijker ontspannen wanneer je zicht hebt op groen. Dat lijkt me ook fijn voor de sfeer op kantoor, tussen je collega’s.

Kantoorplanten nodigen je uit om er samen voor te zorgen, en dat is toch leuken er dan ieder voor zich naar je beeldscherm staren.
Zelfs mensen met een visuele beperking ervaren de positieve effecten van groen, wanneer zij planten aanraken en in de buurt weten.

Kamerplanten verwaarloosd

Ik ben fanatiek hobbytuinder en ik weet niet hoe dat jou vergaat, maar die buitenplanten trekken steeds meer van mijn aandacht. En dat is in mijn huis wel te zien. Er staan veel minder planten dan vroeger, en vooral veel minder verschillende soorten. Veel vetplanten.

En dat is jammer. Want uiteindelijk zit ik ook veel binnen. Winteravonden lang. Bovendien werk ik doorgaans vanuit huis. Wat meer binnen groen zou me goed doen.

Spectaculaire groei van geldplantje (Plectranthus verticillatus).

Voorbeeld: geldplantje

Afgelopen winter heb ik erg genoten van het zogenoemde geldplantje, in sjiek Latijn: Plectranthus verticillatus. Die groeide tegen de klippen op tegen het raam, zelfs zodanig dat ik het rolgordijn niet meer kon dichtdoen.
Extra leuk dat deze plant mij doet denken aan mijn vriendin Maria, van wie ik er ooit, decennia geleden, eentje kreeg. Dit is een verre nakomeling van dat exemplaar. Voor mij heet deze soort ‘het plantje van Maria’.
En de vrouw in kwestie zie ik trouwens nog steeds. Planten en vriendschap, een bekende combinatie.

Vermeerderen en ruilen

In 2020 steek ik wat extra energie in het vermeerderen van bestaande kamerplanten. En als het kan, ga ik plantjes ruilen met anderen. Zodat het groen om mij heen er volgend rond deze tijd diverser uitziet.

Wat is jouw favoriete kamerplant? Welke mooie ervaringen heb jij ermee? Tips van en voor luisteraars kan je doorgeven onze contactpagina. Ik besteedde in onze podcast 74 aandacht aan mijn plan. Wie weet is jouw tip voldoende aanleiding voor een volgende aflevering van de podcast.

Discutip van maart

In 2020 geef ik mezelf en jou geregeld een tip rond natuur en duurzaamheid.
Iets wat ik kan doen. En jij misschien ook. Alleen, of samen met anderen.

De meeste tips zijn geïnspireerd op de IVN-kalender ‘een duurzaam jaar’, die je in 2019 bij één van onze Discu-acties kon winnen.

Naschrift januari 2021

In 2020 heb ik de kamerplanten nauwgezetter verzorgd. Eerst heb ik overtollige exemplaren van dezelfde soort weggegeven of op de composthoop gegooid. De overige planten heb ik verpot. Nog onlangs deed ik dat opnieuw, vóór het drukke tuinseizoen. Ik gebruikte een eigen mengsel van potgrond. Ook spannend.

Het ruilen van planten is mede door de pandemie niet gelukt. Wel kreeg ik van een luisteraar uit Haarlem per koerier een Hoya thuisbezorgd, zomaar cadeau! Een portret van de plant, genomen in mei 2020, staat prominent boven dit blog. Rechts op de foto een stekje van een geldplantje 😉 We gaan door!

Verwante berichten / Related posts