
Zaaien kan je doen met kant-en-klare zaaigrond van de supermarkt of van het tuincentrum. Maar er zijn voldoende argumenten voor het samenstellen van je eigen zaaigrond. Weet dan wat je zaden nodig hebben en welke ingrediënten hierin kunnen voorzien. Lees ook verder voor ons recept!
Waarom zelf zaaigrond maken?
Onze argumenten om zelf je eigen zaaigrond samen te stellen, lijken wel op die van de keukenprins die liever onbewerkte producten gebruikt dan dat hij kookt uit pakjes en zakjes:
- Je kunt beter bepalen wat wel en niet in je zaaigrond zit
- Je kunt de verhouding van de componenten afstemmen op de behoefte van je zaden
- Je gebruikt per component alleen de hoeveelheden die je nodig hebt en voorkomt daarmee verspilling
- Elke losse component kan je ook weer gebruiken voor mengels in andere opkweekfasen. Bedenk bijvoorbeeld dat jonge planten andere grond nodig hebben dan zaden en zaailingen.
Wat hebben zaden nodig?
Zaden hebben doorgaans voldoende voeding in huis om de eerste weken door te komen. Dus voeding is geen component van je zaaigrond! Sterker nog, te veel voeding zou de groei bovengronds kunnen stimuleren ten nadele van de vorming van het wortelstelsel in de grond. En in de eerste fase is gezonde wortelgroei je prioriteit!
Wat willen zaden dan wel? Luchtige grond waarin de plant gemakkelijk kan wortelen. En verder: zuurstof en water.
Ingrediënten zaaigrond
Voor zover wij weten, is een 100% duurzame samenstelling van zaaigrond nog niet voorhanden. We zullen de beste opties moeten kiezen. Discutafel heeft goede ervaringen met de hoofdingrediënten kokosvezel en brekerzand. Heb jij aanvullingen of suggesties? Laat ze weten via mail of Twitter (update 2024:) Bluesky.
Kokosvezel
Kokosvezel is de gedroogde vezel van de kokosnoot. De vezels zorgen voor doorwortelbaarheid. Ze houden bovendien een beetje vocht vast. Te veel vocht zou de zaailing niet kunnen verwerken. Je loopt de kans dat je zaadje dan verrot of dat je zaailing wordt aangetast door een schimmel.
Kokosvezel wordt verkocht in de vorm van gortdroge ‘bakstenen’. Je giet er liters water op. Het spul zet enorm uit. Na een uurtje kan je de vezels gebruiken.
Om eerlijk te zijn: kokosvezel is niet per se een milieuvriendelijk product. De grondstof is intensief bewerkt. Het product komt van ver; het vervoer gaat over zee. En hoewel kokosvezel na bewerking een zeer droge en lichte stof is, betekent die reis toch een fikse belasting van het milieu. De verpakking is niet herbruikbaar.
Toch kiezen wij liever voor kokosvezel dan voor het alternatief: turf. Discutafel vermijdt de toepassing van turf. Het zal je bekend zijn dat het afgraven van turf verwoestend is voor ecosystemen. Veengronden vormen een zeer belangrijke opslagplek voor CO2 en bepaalde planten en dieren zijn er afhankelijk van.
Brekerzand
Tweede element van de zaaigrond uit ons recept is brekerszand. Door de hoekige korrels zorgt dit zand voor zuurstofcompartimenten in de grond, en een goede doorlaatbaarheid.
Brekerzand is in zakken te koop bij de doe-het-zelfzaak. Het is een delfstof, en daarmee niet hernieuwbaar: ook zand raakt immers een keer op. Discutafel hergebruikt de zakken waar dat maar even kan.
Recept zaaigrond
Een goede verhouding van de ingrediënten voor je zaaigrond is: 1 tot 2 eenheden kokosvezel op 1 eenheid brekerzand.
Het komt overigens niet zo heel nauw. Jij gaat zelf ervaren welk mengsel bij jou goed werkt.
Je zou er nog een snufje tuingrond aan kunnen toevoegen, zodat de plantjes alvast wennen aan de samenstelling van jouw tuingrond.
Meng de componenten goed, zodat de grond rul is en de wortels gemakkelijk hun weg kunnen vinden. Breng je zaaigrond eventueel op kamer- of kastemperatuur voordat je gaat zaaien.