NederlandsNederlandsEnglishEnglish
Expand search form

PODCASTS OVER ECOLOGISCH TUINIEREN EN PERMACULTUUR

Discutafel maakt groene audio. Luister naar onze podcast!
Blogs

Voedselbosplanten (2)

Bordje van augurkenstruik (Decaisnea fargesii)

Discutafel bracht begin januari 2024 een serie reportages uit vanuit Voedselbos de Overtuin. In dit blog beschrijf ik enkele bijzondere voedselbosplanten uit deel 2 en plaats ik ze binnen de lagen van een voedselbos. En ik kom de nodige pittige naamsverwarring tegen …

Augurkenstruik (Decaisnea fargesii)

De augurkenstruik is volgens Appeltern Adventure Gardens een decoratieve plant voor de wat grotere tuin. Dat laatste zeggen ze misschien in verband met de hoogte. De augurkenstruik kan tot 3 meter reiken. Hiermee neemt de plant een positie in tussen struiklaag en de zone met lage bomen. Hortus Vitae roemt de delicate, zoete smaak van het witte, zachte vruchtvlees (helaas is de link naar hun webpagina al snel vervallen).

Japanse wijnbes (Rubus phoenicolasius)

De Japanse wijnbes leent zich goed voor verticale toepassingen: de laag van klimmers. De bessen zijn smakelijk. De stengels zijn bovendien decoratief, zeker in de winter wanneer ze rood kleuren.
In mijn ervaring heeft de plant de neiging snel dominant te worden. Let op de ondergrondse wortelstokken wanneer je woekering wilt voorkomen. Lees ook de tips van Kwekerij Houweling.

Koreaanse peperstruik (Zanthoxylum coreanum)

De in de reportage genoemde Koreaanse peperstruik, zoals ik die zag in het ‘Schaduwrijk woud’ van De Overtuin, past in de struiklaag van je voedselbos(tuin). Plantentuin Esveld spreekt van geurend blad en eetbare vruchten. En ook van een tweede volksnaam voor deze plant: ‘peperboom’. Maar dan ontstaat al snel verwarring …

Namenbrij …

Overtuig je ervan dat je de gewenste soort kiest. In juni 2024 zocht ik even op internet op termen zoals ‘peperstruik’. Dat leverde de volgende namenbrij op.
Mijn motto: let op de Latijnse naam en kies een betrouwbare informatiebron en leverancier (ja ja, stokpaardje van je podcaster …)

WieLatijnse naamVolksnaamKenmerken
Plantentuin EsveldZ. coreanumPeperboom, Koreaanse peperstruik200-300 cm, geurend blad
MergenMetz (link vervallen)Z. coreanumKoreaanse chezuanpepereetbare bladeren en vruchten
Appeltern Adventure GardensZ. simulansChinese szechuanpeper, kiespijnboom600-800 cm, blad en vrucht geren naar peper
Plantentuin EsveldZ. simulansChinese peperboom200-300 cm, geurend blad, eetbare vrucht
NVBT*Z. simulansBergpeper, Sichuanpepereetbare vrucht
Kwekerij HouwelingZ. simulansSzechuanpeperboom, Chinese peperstruik200-400 cm, eetbare vrucht
NVBT*Z. americanumKiespijnboom400-800 cm, blad geurt naar citrus, eetbare vrucht
WikipediaSzechuanpeperverwijst naar toepassing van doosvruchten van meer soorten uit geslacht Zanthoxylum

*NVBT = Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen

Mini-kiwi of kiwibes (Actinidia arguta)

De mini-kiwi in De Overtuin is een cultivar, namelijk de Actinidia x arguta ‘Kokuwa’. De Kruisbessen proeftuin, een Vlaamse bessenspecialist, maakt melding van een goede, zoete smaak van deze vruchten. Wikipedia wijdt een flinke tekst aan de mini-kiwi.
Hij is winterhard, eenhuizig en hij bestuift zichzelf. De plant wordt ook wel kiwibes genoemd en er zijn nog een hele serie andere volksnamen! Ik kan zó een soortgelijk tabelletje over naamsverwarring maken zoals bij de peperstruik ….

Pawpaw (Asimina)

Ook kwamen we in het ‘Schaduwrijk woud’ in de struiklaag een pawpaw tegen. Het gaat om de cultivar Asimina triloba ‘Prima 1216’. Eetbaar Goed is er enthousiast over.
In de volkstaal wordt de pawpaw ook wel roomappel of prairiebanaan genoemd. Wikipedia heeft een pagina over dit geslacht en wij lazen er ook over in Edible.

Ik proefde in het najaar van 2023 voor het eerst een stukje pawpaw. De smaak heeft wel wat weg van mango met banaan, en de Nederlandse naam heeft-ie niet voor niets. Romig is een perfecte term om de textuur te omschrijven.

De pawpaw groeit van nature in zuidoost Canada en in het midden en oosten van de Verenigde Staten. Hij staat graag in de volle zon en kan dan uitbundig vruchten leveren die veel vitamine C en mineralen bevatten. Je kunt de vruchten rauw eten of verwerken in bijvoorbeeld jams en ijs.

Yacon of appelwortel (Smallanthus sonchifolius)

De yacon komt van oorsprong uit de Andes. Het is een composiet en hoort tot dezelfde onderfamilie als de aardpeer en de zonnebloem.
Je kunt de wortel rauw eten of verwerken in warme gerechten. Volgens Tuingoed Foltz krijg je dan veel ijzer, fosfor, kalium, calcium en vitamine C binnen.

Vorig bericht

Discutafel podcast 175: Kasteel Twickel: speurtocht naar tuinstijlen

Volgend bericht

Discutafel podcast 176: tuinstijl renaissance

Misschien heb je interesse in ...

Oenothera

Vlindertuin Meerssen

Tijdens de open tuin dagen van Velt bezochten we Vlindertuin Meerssen in Bunde, vlakbij Maastricht, en de privétuin van de mensen achter dit initiatief. En we deden er ideeën op!