Discutafel bracht begin januari 2024 een serie reportages uit vanuit Voedselbos de Overtuin. In dit blog beschrijf ik enkele bijzondere voedselbosplanten uit deel 1 en plaats ik ze binnen de lagen van een voedselbos.
Appelbes (Aronia)
Het geslacht appelbes (Aronia) komt uit dezelfde familie als de peer en de appel. De struiken zijn bladverliezend en krijgen bessen in het najaar. Deze bessen worden gedroogd of er wordt sap van gemaakt. Prima plant voor de struiklaag van je voedselbos(tuin)! En een makkelijke plant ook, volgens Kwekerij Houweling.
Bosaardbei (Fragaria vesca)
In de voedselcatalogus groeide de bosaardbei, een uitstekende bodembedekker. De plant komt va nature in ons land voor, zie voor meer informatie ook de Flora van Nederland.
De plant heeft witte bloemen. De nagenoeg identieke schijnaardbei (Potentilla indica) kan je onderscheiden van de bosaardbei door de gele bloemen. Zijn vruchten zijn minder smakelijk.
Chinese mahonie (Cedrela sinencis, Toona sinencis)
Ook zag ik in de voedselboscatalogus de Chinese mahonie. Deze plant is nauw verbonden met de Chinese cultuur, aldus Edible.
De jonge scheuten van de Chinese mahonie bevatten veel vitaminen en antioxidanten. De bladeren hebben een ui-achtige smaak. Je komt dan ook wel de naam ‘uiensoepboom’ tegen!
Wanneer je de hoofdstam van deze boom topt, ontwikkelt de plant zijscheuten. Zo kan je de bladeren en scheuten gemakkelijker oogsten. Zie hem als bewoner van de struiklaag of de laag met lage bomen.
Volgens de Nederlandse vereniging van botanische Tuinen is dit een bergboom met allerlei toepassingen. En dan hebben we het niet enkel over voedsel: het hout schijnt bijvoorbeeld heel geschikt te zijn om er meubilair van te maken.

Hartlelie (Hosta)
De hartlelie, beter bekend als hosta, komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van Rusland en uit China en Japan. In de winkel wordt-ie wel als ‘urui’ aangeduid. Het is een plant voor de kruidlaag van je voedselbos.
Hosta bevat veel mineralen en vitamine C. Je kunt de scheuten rauw eten. De Kwaalburgse Hoeve blancheert ze even voor een salade met hazelnoten. Er zijn ook recepten met gestoomde of gewokte scheuten. Vooral H. sieboldii en H. montana worden gegeten; ook de bloemen van H. plantaginea zijn smakelijk.
Kiwibes of mini-kiwi
De mini-kiwi zien we nog eens terug in deel 2 van onze podcastreeks vanuit Voedselbos De Overtuin. Lees het bijbehorende blog.
Roomse kervel (Myrrhis odorata)
Roomse kervel, de plant die in december 2023 flink veel groen blad had in de voedselboscatalogus, lijkt verdacht veel op fluitenkruid. Maar hij geurt sterk, iets wat de Latijnse naam al aangeeft. Het is de geur van anijs! Dit is een plant voor de kruidlaag. Je ziet een foto van deze plant bovenaan dit blog.
Ivonne gebruikt Roomse kervel onder meer in sla en in haar eigengebakken brood. De in Nederland inheemse plant wordt uitgebreid beschreven door Flora van Nederland.