Binnenkort ga ik op bezoek bij mensen met drie loopeenden in hun gemeenschappelijke tuin. De Indische loopeend past uitstekend bij permacultuur.
Herkomst Indische loopeend
De loopeend komt oorspronkelijk uit het gebied waar nu Indonesië ligt. En ze komen er al heel lang voor. Er zijn in steen gehouwen afbeeldingen van deze vogel gevonden die dateren van 2.000 geleden! Vanaf medio 19de eeuw werden vogels van dit ras naar Europa geïmporteerd.
Multifunctioneel
De Indische loopeend wordt gehouden om meerdere functies:
- eierproductie
- vleesproductie
- bestrijding van slakken en insecten
Deze multifunctionaliteit in combinatie met waardering van natuurlijk diergedrag past heel goed bij de ontwerpbeginselen en drie ethische principes van permacultuur.
Het is trouwens eigenlijk beter om deze bewering om te draaien. Permacultuur ontstond in de 20ste eeuw. Het gedachtegoed combineert oude, duurzame technieken, gebruiken en inzichten. En de loopeend wordt al veel langer toegepast.
Indische loopeend geniet van bad Fourageren in het gras
Loopeenden in Indonesië
In Indonesië werden loopeenden ingezet bij de droge rijstbouw. Daar bewezen zij goede diensten door de velden insectenvrij te houden. Tussen de bedrijven door zorgden ze ook nog eens voor bemesting. Bovendien vormden de eieren een voedselbron.
Profiel: Indische loopeend (Anas platyrhynchos domesticus)
- Gedomesticeerde eend die afstamt van wilde eend
- Opgerichte, elegante houding, niet-vliegend
- Verschillende kleurslagen
- Vrouwtje: kwaakt
- Mannetje: maakt schor geluid, heeft krul in staart
- Voedsel: wormen, slakken, insecten
Wat zijn jouw ervaringen?
Heb jij ervaringen met loopeenden in je tuin of op je erf? Deel ze met Discutafel!