podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur

Discutafel maakt groene audio

Discutafel maakt groene audio
Luister naar onze podcast!

Gietwater: besparingstips met petflessen

Voor je zaden, jonge planten en eenjarigen heb je gietwater nodig. Lees onze ecologische besparingstips in de reeks ‘budgetvriendelijke tuiniermanieren’.

Trechter van petfles

Voor je zaden, jonge planten en eenjarigen heb je gietwater nodig. Vaak is regenwater je eerste keus. Voor plant en portemonnee.
Maar wat als je regenton leeg is? En je het waterbedrijf niet wilt spekken? Lees deze besparingstips in de reeks ‘budgetvriendelijke tuiniermanieren’.

Wij delen graag jouw tips over gietwater met de lezers van deze website en de luisteraars naar onze podcast.

Pet!

Ik weet niet hoe het jou vergaat. Maar terwijl ik petflessen eigenlijk nagenoeg nooit koop, komen ze in de loop der jaren toch in ons huishouden terecht. Al is het maar omdat ik ze uit het gemeenteplantsoen opvis waar de één of andere voorbijganger ze in mikte.
Met zo’n petfles kan je van alles doen in je tuin. Laten we het hier hebben over manieren om te besparen op gietwater.

Trechter om gietwater te besparen

Een trechter of ingietopening beperkt de verdamping. Hoe maak je in een handomdraai een trechter van je petfles?

Petfles gebruikt als trechter om gietwater te besparen
Petfles gebruikt als trechter om gietwater te besparen
  • Je haalt de op eraf en snijdt de bodem eruit.
  • Je zet de petfles ondersteboven, met de kleine opening naar beneden, in de aarde.
  • Dan giet je het water erin. Het water zakt langzaam in de grond en is direct dichtbij de wortels.

In container en vollegrond

Ik heb de petfles als trechter zelf toegepast in containers. Maar ook op een droge helling in de vollegrond, tussen net uitgeplante heestertjes. Die wilde ik vochtig houden, in de eerste weken. Terwijl er geen druppel regen viel. En het gietwater … dat zou zó naar beneden lopen en nooit de wortels bereiken.

Ik plaatste kleine plastic potjes in de petflessen. Gewoon van die kleine containertjes, maatje 8 of zo, waarin plantjes worden verkocht. Die zette ik met de bodem naar beneden in de omgekeerde fles.
Het water uit de gieter loopt gewoon door, de grond in. Maar erin gedwarrelde takjes, blaadjes en aarde vis ik er gemakkelijk uit. Bovendien kan ik kleinere dieren redden die per ongeluk in de petfles vallen.

Waterreservoir

Petflessen kan je hergebruiken als waterreservoir voor je planten. In droge zomers en voor je vakantie zet je met water gevulde petflessen omgekeerd in de aarde.
Je kunt een gaatje in de dop maken. Dan druppelt-ie langzaam leeg. Er zijn ook speciale druppelaars in de handel die je in de opening van de fles duwt. Iets sjieker, en van kunststof.
Water bijvullen gaat het handigst wanneer je vlakbij de bodem voorzichtig een kleine ingietopening maakt, iets groter dan de diameter van je gietertuit.

Tips delen?

Discutafel publiceert in zijn blogs en podcastafleveringen meer ecologische besparingstips. Wil jij jouw budgetvriendelijke tuiniermanieren rond gietwater delen? Geef ze door aan Ivonne Smit. Stuur enkele duidelijke foto’s mee. Wie weet vind je jouw tips terug op deze website of besteden we er aandacht aan in onze Discutafel podcast!

Foto bovenaan: van een gebruikte petfles kan je prima een trechter maken. Voor in een container of de vollegrond.

Deel dit / Share this:

Verwante berichten / Related posts