podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur

Discutafel maakt groene audio

Discutafel maakt groene audio
Luister naar onze podcast!

Ecologische voeding en gezondheid volgens Voedingscentrum

Voedingsexpert Corné van Dooren ziet samenhang tussen ecologische voeding en gezondheid. Maar andere voedselaspecten zijn belangrijker voor je gesteldheid.

Ecologische voeding en gezondheid: voorgerecht

Voedingsexpert Corné van Dooren ziet samenhang tussen ecologische voeding en gezondheid. Maar andere aspecten van voeding zijn volgens hem veel belangrijker voor een goede gesteldheid.

In november 2018 woonde ik een presentatie bij van voedingskundige Corné van Dooren. Hij werkt als expert duurzaam eten bij het Voedingscentrum.

Voedingscentrum en ecologie

Het was mij eerlijk gezegd ontgaan dat het Voedingscentrum zich ook bezig houdt met de invloed van voedselproductie, -transport en -consumptie op onze leefomgeving. Er staan zelfs een 7-stappenplan duurzame voeding en een boodschappenhulp dierenwelzijn op de website.

Servet op dinerbord

Schijf van vijf

Het Voedingscentrum heeft de schijf van vijf in 2016 opnieuw uitgebracht. De vorige versie dateerde van 2011. De schijf van vijf geeft advies over voedingspatronen. Nederlanders, en dan vooral mannen, eten volgens Van Dooren veel te veel vlees.
Belangrijkste advies over het voedingspatroon is: minder dierlijk en meer plantaardig eten. Dat hoef je volgens Van Dooren niet ineens en radicaal te doen. Je kunt stap voor stap binnen elke productgroep een duurzamere keuze maken.

Vooroorlogs maal is oké!

Soms hoor je mensen beweren dat we allemaal naar een mediterraan dieet moeten om gezond te blijven. Volgens Van Dooren is dat niet nodig.
Het Nederlandse voedingspatroon van kort voor de Tweede Wereldoorlog komt dicht bij de huidige ideeën over een gezond dieet: meer peulvruchten en lokale groenten, en vooral ook: minder vlees.

Met een bewuste keuze van je dieet kan je je gezondheid dienen én de milieudruk verlagen.

Ecologische voeding en gezondheid: er is samenhang

Gezond eten is in grote lijnen ook duurzaam, aldus het Voedingscentrum. Ecologische voeding en gezondheid hangen samen. Met een bewuste keuze van je dieet kan je dus niet alleen je gezondheid dienen, maar ook de milieudruk verlagen.

Te weinig kennis bij consument

Van Dooren wees ook op het gehalte aan voedingsstoffen per kilogram en het klimaateffect van bepaalde voedselteelt. Menig welwillend consument in de winkel zal hierover te weinig kennis paraat hebben. Aan de buitenkant van een appel of witte kool zie je immers niet hoe-ie is gekweekt en vervoerd. Om over de verpakking nog maar te zwijgen. Je zou deze keuze kunnen uitbesteden aan een jou vertrouwde winkel(keten).

Tip van Discutafel: vul de voedselafdruk van het Voedingscentrum in.

Bestrijdingsmiddelen en gezondheid

Over het gebruik van bestrijdingsmiddelen zegt het Voedingscentrum: er zijn regels voor residuen en de NVWA controleert hierop. Toch kunnen er risico’s zijn. Sommige effecten kennen we nog niet. En er zijn stapeleffecten. Schokkend: naar schatting gaan er in Nederland 300.000 gezonde levensjaren per jaar verloren door bestrijdingsmiddelen in voedsel!

Belangrijk voor gezonde voeding

Een ecologische aanpak is natuurlijk zeer zinnig. Maar als het gaat om gezondheid en voedsel spelen volgens Van Dooren andere aspecten een grotere rol. Hij wees op 3 factoren:

Meer informatie

Van Dooren deed zijn presentatie op het symposium ‘Hoe gezond is ecologische voeding?’ op 24 november 2018. De organisatie van dit symposium was in handen van Velt. Er staat een uitgebreid verslag van deze dag op de website van Velt, met ook de sheets van Corné van Dooren.

Deel dit / Share this:

Verwante berichten / Related posts