De Discutip van februari 2020 gaat over energie. Dit jaar gaat jouw groene podcaster eens kijken hoe zij haar vriezer wat minder hard kan laten werken.
De complexiteit rond energietransitie kan ontmoedigend en verlammend werken. Maar stilzitten is geen optie. Het probleem is er te urgent voor.
Aarzelingen
Veel van de oogst uit mijn groentetuin vries ik in, voor later gebruik. Maar dat kost natuurlijk weer stroom. Dus: energie.
Ik zag altijd een beetje op tegen het inmaken van mijn oogst, ik weet niet waarom.
Onwennigheid misschien. Het idee dat het moeilijk is. En tijdrovend.
Maar dat laatste argument is zéker flauwekul, want als ik zo weinig tijd had, zou ik geen groentetuin hebben. Ik ga me dus verdiepen in het inmaken en bewaren van mijn oogst op een milieuvriendelijke manier.
Op avontuur
Ik ga het avontuur aan van het inmaken van mijn oogst. Heb jij hier ervaring mee? Hoe conserveer jij je oogst op een energiezuinige manier? Tips van en voor luisteraars kan je doorgeven onze contactpagina. Ik besteedde in onze podcast 71 aandacht aan mijn plan. Wie weet is jouw tip voldoende aanleiding voor een volgende aflevering van de podcast.
Tip van februari
In 2020 geef ik mezelf en jou geregeld een tip rond natuur en duurzaamheid.
Iets wat ik kan doen. En jij misschien ook. Alleen, of samen met anderen.
De meeste tips zijn geïnspireerd op de IVN-kalender ‘een duurzaam jaar’, die je in 2019 bij één van onze Discu-acties kon winnen.
Naschrift januari 2021
Mag ik trots zijn? Ik heb in 2020 vele liters ingemaakt: tomatensaus, chutney, moes, zoetzuur, jams, sambal, ketchup. Verder heb ik vooral een grote oogst aan Spaanse pepers gedroogd.
Bijna altijd ging het goed. Een enkele keer viel de smaak tegen. Of bleek toch het bovenste laagje bedorven. Oorzaak: deksel tikkie kapot, of te veel lucht in de pot.
Hoeveel energie ik door dat inmaken heb bespaard? Geen idee. Het inmaakproces zelf kost ook energie. Ik weet wel dat voldoening en smaak doorslaggevend zijn: ik blijf mijn oogst inmaken en ga verder experimenteren met recepten.
Meer weten over inmaken?
Over inmaken zijn talloze boeken en websites volgeschreven. De inhoud ervan is soms onduidelijk, verwarrend of tegenstrijdig. Sommige recepten vond ik onbetrouwbaar, eerlijk gezegd.
Ik kon met moeite een eenduidig overzicht vinden van de bewaartechnieken. Dankzij een tip van De Boon in de Tuin (helaas werkt de link in maart 2024 niet meer) kwam ik verder.
Ik heb verder het meeste gehad aan de volgende bronnen, plus allerlei losse recepten op internet.