NederlandsNederlandsEnglishEnglish
Expand search form

PODCASTS OVER ECOLOGISCH TUINIEREN EN PERMACULTUUR

Discutafel maakt groene audio. Luister naar onze podcast!
Blogs

Wortelstokken of rizomen

Wortelstokken Geranium macrorrhizum Spessart

Sommigen planten hebben een wortelstok of rizoom. Wat is dat, en hoe herken je een wortelstok?

Ondergrondse stengel

Wortelstokken zijn lange stengels die deels of helemaal onder de grond of de waterspiegel groeien. Daar komen dan weer nieuwe planten uit.

De wortelstok bevat reservevoedsel. Hierdoor kan de plant na de bloei bovengronds afsterven. Deze manier van vermeerdering houdt dus in, dat de nieuwe plant genetisch gelijk is aan de oude!

Wortelstok herkennen

De nieuwe planten ontstaan aan het eind van de wortelstok, of ook op de zogenoemde knopen. Dat zijn min of meer verdikte plaatsen aan de stengel. De knopen bevatten telkens een tussenschot.

Als je bij het graven in je tuin niet zeker weet of je een wortelstok of wortels te pakken hebt, zoek dan naar de knopen. Geen knopen? Dan zijn het wortels.

Scheuren

Zelf planten vermeerderen is leuk, kostenbesparend en duurzaam. Een plant met wortelstokken kan je vermeerderen door de rizoom te scheuren.
Uiteindelijk zal je merken, dat je oude plant vanuit het midden minder fraai wordt, terwijl hij aan de randen blijft groeien. De wortelstokken van de bekende gele lis bijvoorbeeld woekeren door je hele vijver als je niet oppast!
De oudste stukken gooi je op een gegeven moment op de composthoop. Wannéér je dat doet, verschilt per plantsoort of cultivar.

Foto: wortelstokken van Geranium macrorrhizum ‘Spessart

Vorig bericht

Discutafel podcast afl. 58: Vogels voeren

Volgend bericht

Discutafel podcast afl. 59: In Our Nature 2019, een opmerkelijk festival

Misschien heb je interesse in ...