podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur

Discutafel maakt groene audio

Discutafel maakt groene audio
Luister naar onze podcast!

Stadsvogels gaan voor groen

Wat betekenen Engelse onderzoeksresultaten uit 2016 voor jouw tuin en voor stadsecologie in jouw woonplaats?

Koolmees

Koolmezen en pimpelmezen bezoeken liever tuinen met bomen en struiken dan met veel tegelwerk. Zo blijkt uit een Engelse studie. Wat betekent dit onderzoek onder stadsvogels voor jouw tuin en voor het beleid in jouw stad?

Open deur

De conclusie dat stadsvogels liever liever groen dan grijs hebben, is een open deur. Toch fijn dat het wetenschappelijk is vastgesteld. Want met zo’n rapport kan je zwaaien als je bestemmingsplannen of andere vraagstukken in stadsecologie wilt beoordelen of beïnvloeden. En het is toch fijn als de wetenschap bevestigt wat je allang weet: ecologisch tuinieren werkt!

Stadsvogels en rijtjeshuizen

De onderzoeksresultaten vallen in het nadeel uit van rijtjeshuizen, appartementen en nieuwbouwwoningen met geplaveide terrassen en gazons als biljartlakens.
Woon je in zo’n rijtjeshuis? Geen nood! Steun de vogels bijvoorbeeld door groene verbindingen aan te leggen met buurtuinen. Zo kunnen vele stadstuintjes samen een groter voedselterritorium vormen. Er is vast wel plaats voor een heester of heg. Ga in overleg met je buren. Vermijd dichte schuttingen.
Wie van jullie heeft tips of ervaringen voor bewoners van appartementen?

Meer weten?

Voor de liefhebbers: ga naar het Engelstalige wetenschappelijke artikel Movement of feeder-using songbirds: the influence of urban features door Daniel T.C. Cox e.a. uit 2016.
Of lees een Nederlandse samenvatting op Natuurpunt.be.

Bovenste foto: koolmees. Door zijn stropdas zie je dat dit een mannetje is.

Deel dit / Share this:

Verwante berichten / Related posts