Op een paar kilometer van onze tuin in Holtum ligt de abdij van Lilbosch.
Het is een inspirerende plek, in een prachtig groene en stille omgeving. In de stallen en weiden klinkt het geknor van tevreden varkens.
Invoering van het concept van ‘Livar’ betekende een stap voorwaarts in de duurzame varkenshouderij.
Abdij Lilbosch
Abdij Lilbosch in Echt is in 1883 gesticht. Er leven en werken Cisterciënsermonniken. Je kunt als gast kerkdiensten bijwonen en er is een mogelijkheid tot logeren. Bij de abdij hoort een winkel met kloosterproducten uit de hele wereld. De monniken runnen ook een landbouwbedrijf met een varkenshouderij. Sinds 2000 werkt de abdij samen met Livar. De bedrijfsnaam komt van ‘Limburgs varken’.
Nieuwe inzichten, nieuw bedrijf: Livar
Livar werd opgericht door enkele Limburgse varkenshouders. Ze waren niet meer tevreden met de massaproductie uit de jaren ’90. Sterker nog: de verkoopcijfers liepen terug vanwege klachten over de smaak van het bulkvlees. De boeren wilden weer kwaliteitsvlees met smaak produceren!
De varkenshouders deden inspiratie op in Spanje. Ze zagen hoe boeren op kleinschalige boerderijen speciale varkensrassen kweekten op een manier waarvan zowel de boeren als de varkens blij werden. Het bezoek aan de Spaanse collega’s leidde na thuiskomst tot de selectie van goede varkensrassen en het ontstaan van een nieuw bedrijf.
Kloostervarkens
De varkens worden gehouden op de kloosterboerderij van Abdij Lilbosch. Het bedrijfsconcept past bij de sobere levensvorm van de broeders met respect voor mens, dier en milieu. Vanwege de groeiende vraag naar kloostervarkens worden de dieren intussen ook op andere locaties gehouden. Steeds op dezelfde wijze. De visie en waarden waar de abdij voor staat, blijven overeind. Uit eigen ervaring kan ik zeggen: het vlees smaakt erg goed!
Natuurlijk gedrag
Een tijd geleden nam ik deel aan een rondleiding met een gids. We brachten ook een bezoek aan de stallen en het buitengedeelte waar de varkens gehouden worden. De dieren krijgen alle gelegenheid hun natuurlijke gedrag te vertonen. Er is veel uitloopruimte en het terrein wordt door de varkens volop benut om zich te wentelen in de modder, om te spelen en te rusten.
Van de gids begreep ik, dat er samen met de Wageningen Universiteit wordt gezocht naar nieuwe manieren om een nog betere situatie te creëren voor dier en milieu. Denk bijvoorbeeld aan materiaal op de stalvloeren dat geuroverlast moet beperken.
Combinatie van oud en nieuw
Het kloostervarkens staat voor een gedachtegoed waar Discutafel zich goed bij voelt. Wat mij zo aanspreekt in dit verhaal is een combinatie van oud en nieuw.
De monniken leven in een eeuwenoude traditie, waar werk en gebed een centrale rol spelen. De boeren gaan uit van kwaliteit in plaats van kwantiteit en verdienen daar een boterham mee. Een groeiende groep restaurants en consumenten wil die kwaliteit namelijk ook.
Onderliggende waarden zijn dezelfde: respect voor mens, dier en milieu. De wetenschappers uit Wageningen leveren hieraan hun bijdrage met de nieuwste inzichten. En dat alles in een prachtige omgeving waar de tijd lijkt stil te staan.
Foto bovenaan: monnik bij Abdij Lilbosch