NederlandsNederlandsEnglishEnglish
Expand search form

PODCASTS OVER ECOLOGISCH TUINIEREN EN PERMACULTUUR

Discutafel maakt groene audio. Luister naar onze podcast!
Blogs

Groentetuin Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth en historische groentetuin in september 2018

De groentetuin van Kasteel Doorwerth ligt op een eilandje binnen een gracht. De interessante historische achtergrond ontdekte ik pas na terugkomst van mijn bezoek.

Historisch belang

Van de moestuin in Doorwerth wordt gezegd, dat het waarschijnlijk één van de zeldzame overgebleven voorbeelden is uit de 17de eeuw. Dit was de tijd van het Hollands Classicisme.
Op veel andere landgoederen ging men in de loop der tijden over op barok en landschapsstijl, maar zo niet hier. Er was gewoonweg geen ruimte voor weelderige vormen, omdat de rivier even verderop stroomt. Die rivier noemen we nu de Nederrijn.

Classicistische tuinstijl

Kenmerkend voor het Classicisme zijn de vierkante vorm van de tuin. Maar we weten niet precies hoe deze tuin in Doorwerth er bijna 4 eeuwen geleden bij lag. Er zijn geen plattegronden bekend. Kasteel en tuin werden vaak verwoest.
Dus kozen ze hier in bij het huidige ontwerp voor een indeling met 4 vakken en 2 kruisende hoofdpaden. Allemaal symmetrisch. De tuin wordt omzoomd door hagen en daaromheen weer een gracht.

Informatiebord met o.m. kaart van de heerlijkheid Doorwerth in 1756.

De moestuin heeft wel elementen ter verfraaiing. Het gaat hier tenslotte om een tuin waar de kasteeleigenaar en zijn gasten zo’n beetje op konden uitkijken. Daarom is de muur op de voorhof verlaagd, voor een goed zicht op de eetbare planten!

Eetbaar museum

Wat de beplanting betreft, beslaat de huidige groentetuin van Kasteel Doorwerth enkele eeuwen. De tuin is een soort museum van eetbare gewassen van de rijken uit vervlogen eeuwen.
Er staan planten die de adel leerde kennen op buitenlandse reizen en in internationale contacten. Denk aan artisjokken, kardoen, rabarber en schorseneren. Daar kon je nog eens goede sier mee maken als je die presenteerde aan je dinergasten! Veel van deze soorten leerden wij pas in de 20ste eeuw kennen en eten.

Vrijwilligers

De tuin op Doorwerth wordt aangelegd en onderhouden door vrijwilligers. Maak eens kennis met één van hen in deze video. Het is een aflevering van ‘Schatkist’, gemaakt in opdracht van Geldersch Landschap & Kastelen. Duur: 05:10.

Belevingswaarde

Ik bezocht de groentetuin van Kasteel Doorwerth in september 2018 en mei 2019. De aantrekkelijkheid ter plekke beviel mij wat minder. Naast het bestaande informatiebord bij de ingang zou uitleg bij de plantenbedden de belevingswaarde zeker hebben verhoogd. Zoals in de historische kruidentuin Vordenstein.
Want de achtergronden van deze kasteelmoestuin zijn interessant. Dus na het bezoek ging ik op zoek naar beschikbare gegevens. Dat resulteerde in dit artikel en plannen voor een podcast!

Foto bovenaan: de door hagen omzoomde historische groentetuin van Kasteel Doorwerth in september 2018.

Tip

Lees en beluister meer van Discutafel over historische moestuinen!

Vorig bericht

Discutafel podcast afl. 68: mysterie van de wilde eend

Volgend bericht

Natuur: wat is dat eigenlijk?

Misschien heb je interesse in ...