podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur

Discutafel maakt groene audio

Discutafel maakt groene audio
Luister naar onze podcast!

Food Talks

Food Talks: bijeenkomst op 15-10-14 in ‘s-Hertogenbosch over voedselvraagstukken. Impressies door Discutafel.

Viskraam

De openbare bibliotheek is er voor iedereen. En dus ook voor mensen die stevig willen nadenken over voedselvraagstukken.
Dat was de gedachte achter ‘Food Talks’, een bijeenkomst in oktober 2014 in ‘s-Hertogenbosch.
Ivonne Smit van Discutafel nam er een kijkje en kwam met gemengde indrukken terug.

Prikkelend

Voedseltechnoloog Wouter de Heij maakte de meeste tongen los. Hij was dan ook prikkelend in zijn visies, mede gestuurd door de organisatie van Food Talks. Zijn bijdrage ‘schuurde’; het lukte hem goed om het debat aan te wakkeren. Discutafel houdt daar wel van.

In een sneltreinvaart ging De Heij door de geschiedenis van mens en voedsel, om uiteindelijk uit te komen bij crises. We zijn met te veel mensen die bovendien ongezond eten. We zijn te afhankelijk van enkele grondstoffen en produceren te veel afval. Enfin, de conclusies klinken ons bekend in de oren.
De Heij gooide het vervolgens echter over een opmerkelijke boeg: die van ‘high tech’ als ultieme oplossing. Hij sprak over nieuwe manieren om voedsel te produceren en conserveren. ‘Maar voor het zover is, zal er nog veel maatschappelijke onrust zijn’.

Ot en Sien passé

We gaan het volgens De Heij niet redden met ‘Ot-en-Sien-landbouw’. Biologische landbouw is niet de oplossing, omdat de productie te klein is. Wat dat betreft zit hij op eenzelfde lijn als Louise Fresco.
Tijdens het vragenrondje bij Food Talks kwamen natuurlijk kritische reacties op deze stelling. Bijvoorbeeld van een medewerkster bij een biologische winkel …

Hoezo, biologische teelt en initiatieven rond stadslandbouw en schooltuinen hebben toch hun eigen waarde?
De Heij nuanceerde zijn standpunten. Het is goed dat verschillende initiatieven naast elkaar bestaan, zei hij. Je kunt vanuit de opvoeding een kind beter in de aarde laten wroeten dan rondleiden in een laboratorium.

Fun

Productontwerper Enitia Karijodinomo verbindt eten met ‘fun’. In haar presentatie tijdens Food Talks liet zij voorbeelden zien van haar ontwerpen. Vooral de originele kruidentuin in de kantooromgeving sprak Discutafel wel aan.

Nuance gewenst

De bijdrage van Chantal Engelen aan Food Talks kreeg helaas te veel reclamesaus. Hoe fris en fruitig het concept ook van Kromkommer: zelfs deze onderneemster moet wel eens een tegenvaller hebben ervaren. Haar toehoorders kwamen waarschijnlijk meer voor nuance dan louter succesverhalen.
Desalniettemin hebben Engelen en haar collega’s de niche goed gezien én benut: Kromkommer redt gekke en overgebleven groenten en fruit van het doordraaiproces. En met inzet van crowdfunding is bewonderenswaardig veel bereikt. Kortom: een geslaagde combinatie van marketing en visie op duurzaamheid.

Discutafel deelt deze eigen recensie over Food Talks met u vanuit een geheel onafhankelijke positie.

Verwante berichten / Related posts