NederlandsNederlandsEnglishEnglish
Expand search form

PODCASTS OVER ECOLOGISCH TUINIEREN EN PERMACULTUUR

Discutafel maakt groene audio. Luister naar onze podcast!
Blogs

Potgrond: recept

Planten in potten en daarnaast een kikkerbeeldje in pot met water

Je kan je planten oppotten of verpotten met kant-en-klare potgrond van de supermarkt of van het tuincentrum. Maar er zijn voldoende argumenten voor het samenstellen van je eigen potgrond. Weet dan wat je planten nodig hebben en welke ingrediënten hierin kunnen voorzien. Lees ook verder voor ons recept!

Waarom zelf potgrond maken?

Onze argumenten om zelf je eigen potplantengrond samen te stellen, lijken wel op die van de keukenprins die liever onbewerkte producten gebruikt dan dat hij kookt uit pakjes en zakjes:

  • Je kunt beter bepalen wat wel en niet in je potgrond zit
  • Je kunt de verhouding van de componenten afstemmen op de behoefte van je planten
  • Je gebruikt per component alleen de hoeveelheden die je nodig hebt en voorkomt daarmee verspilling
  • Elke losse component kan je ook weer gebruiken voor mengsels in andere opkweekfasen. Bedenk bijvoorbeeld dat zaden en zaailingen andere grond nodig hebben dan jonge en oudere planten.

Wat hebben potplanten nodig?

De potgrond moet jouw planten het nodige bieden om ze te laten floreren. Dan hebben wij het vooral over een mix van zuurstof, water, voeding en drainagemogelijkheden. Alle planten hebben hiervan een mix nodig.
Er is wel een belangrijk verschil tussen planten in pot en die in de vollegrond. Een potplant kan niet profiteren van het bodemleven van de vollegrond. Hij is helemaal afhankelijk van jou! Zelf het regenwater bereikt hem vaak onvoldoende. Of er komt juist veel te veel in de pot.

Ingrediënten potgrond

Voor zover wij weten, is een 100% duurzame samenstelling van potgrond nog niet voorhanden. We zullen de beste opties moeten kiezen. Discutafel heeft goede ervaringen met de hoofdingrediënten kokosvezel, brekerzand en compost/bladaarde/biologische potgrond. Heb jij aanvullingen of suggesties? Laat ze weten via mail of Twitter.

Na verloop van tijd is de voedingsstof uit de compost of de biologische potgrond trouwens opgebruikt. In alle gevallen voeg je dus tijdens het groeiseizoen geregeld vloeibare voeding toe die past bij jouw plant. En op termijn verpot je je plant.

Recept potgrond

Voor buitenplanten

Een goede verhouding van de ingrediënten voor je potgrond voor buitenplanten is:
gelijke eenheden kokosvezel, brekerzand en compost/bladaarde.

Voor kamerplanten

Voor kamerplanten adviseren wij een iets ander recept dan voor potplanten buiten. Dit omdat je misschien niet zit te wachten op beestjes op je vensterbank, afkomstig van de compost of bladaarde 😉

Een goede verhouding van de ingrediënten voor je potgrond voor kamerplanten is:
2 eenheden kokosvezel, 2 eenheden brekerzand en 3 eenheden biologische potgrond.
Desgewenst gebruik je alleen biologische potgrond voor je kamerplanten. Maar ik vind de mix efficiënter.

Maatwerk

De grondmix kan je wijzigen al naar gelang de desbetreffende plantensoort. Maatwerk kan je niet goed doen in de vollegrond, maar wel voor je potplanten. Ga zelf na of jouw plant specifieke behoeften heeft.
Een belangrijke aanwijzing is de afkomst of de plek in de natuur, als je die kunt achterhalen. Ook al heb je een hybride of een cultivar, er zitten doorgaans nog oorspronkelijke eigenschappen en grondvoorkeuren in van de planten waaruit ze zijn ontstaan.

Voor vetplanten en cactussen

Heb je vetplanten of cactussen in huis? Juist die hebben zeer doorlatende grond nodig. Probeer dan eens de volgende mix:
2 eenheden zaaigrond, 2 eenheden brekerzand
en 2 eenheden compost (voor buiten) of 3 eenheden biologische potgrond (voor binnen).
Tip: doe er een snufje magnesium en lavameel bij.

Vorig bericht

Waar ben jij? De luisterlanden van Discutafel podcast

Volgend bericht

Discutafel podcast 129: wild gardening in an old-growth forest

Misschien heb je interesse in ...