Podcast beluisteren: hoe werkt dat?

Oude radioDe Discutafel podcast is ideaal om te beluisteren tijdens het doen van klusjes die wat ruimte in je hersenen overlaten: de was doen, opruimen of … tuinieren! En het fijne is: dat kan je doen wanneer het jóu uitkomt. Voor niks.
Wat is eigenlijk een podcast? En hoe kan je de Discutafel podcast beluisteren?

Radio op verzoek

Rond 2015 ontdekte ik het fenomeen podcast, toen iemand er op de radio enthousiast over sprak. Ik ging uitzoeken hoe zoiets werkt. Sindsdien beluister ik bijna dagelijks een aflevering van zo’n audioprogramma. Ik gebruik hiervoor mijn smartphone.
De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast. Een podcast is een serie audioprogramma’s, vaak rond een specifiek thema. Ook van bijvoorbeeld radio-uitzendingen van de NPO verschijnen dergelijke audiobestanden.

Streamen of downloaden

Podcasts zijn te vinden op het internet. Je kunt ze downloaden. Voor het beluisteren is dan geen internetverbinding nodig.
Of je kiest voor streaming: rechtstreeks van internet beluisteren zonder het bestand op te slaan. Dan moet je op dat moment wel een internetverbinding hebben, natuurlijk.

Afspelen

Afspelen is mogelijk via een podcastspeler. Sommigen zijn ingebouwd in je apparatuur.

Podcatchers of podcast apps zijn speciale programma’s om podcasts te vinden, downloaden en beluisteren. Er zijn veel podcatchers voor iOS en Android.

Heb je een iPhone of een iPad? Dan heb je standaard een podcast app op je apparaat. Zoek in deze app naar de gewenste podcast. Abonneer je erop en elke aflevering wordt automatisch toegevoegd.
Of ga naar iTunes en zoek bij ‘podcasts’ naar de gewenste titel. Als je je abonneert, krijg je automatisch een melding bij een nieuwe aflevering.

Heb je een Android-telefoon? Dan heb je geen standaard podcast app. Via Google Play heb je de keuze uit veel apps. Zelf maak ik gebruik van Podbean, tevens de host van onze podcast, en Podcast Addict. Je kunt losse afleveringen beluisteren of je abonneren op titels. Ik kies ervoor, via mijn podcast app nieuwe afleveringen van de gekozen titels automatisch te downloaden.

Je kunt een podcast ook direct op een podcastwebsite beluisteren. Je hebt dan geen aparte software nodig, want je beluistert de losse podcast via je browser. Abonneren is dan niet mogelijk.

Hoe Discutafel podcast beluisteren?

Je kunt je sinds 6 juni 2018 via jouw podcast app abonneren op de Discutafel podcast. Ook oudere afleveringen kan je terughoren! Lees meer.
De uitzendingen kan je desgewenst ook aanklikken in de shownotes van iedere aflevering op deze website.

 

Deel dit bericht:

Auteur: Ivonne Smit