NederlandsNederlandsEnglishEnglish
Expand search form

PODCASTS OVER ECOLOGISCH TUINIEREN EN PERMACULTUUR

Discutafel maakt groene audio. Luister naar onze podcast!
Blogs

Invasieve exoten

Grijze eekhoorn Sciurus carolinensis een invasieve exoot

Invasieve exoten zijn exoten die schadelijk zijn voor de biodiversiteit op een plek. En ja, ook de aandoenlijke grijze eekhoorn, die oorspronkelijk uit de VS en Canada komt, is in Europa een invasieve exoot.

Exoten, wat zijn dat?

Een exoot is een plant, dier of ander organisme dat van nature niet in Nederland voorkomt. Soorten die Nederland op eigen kracht bereiken vanuit hun natuurlijke verspreidingsgebied zijn géén exoten. De wolf, bijvoorbeeld!

Bedreiging natuurlijk evenwicht

Met hun fors toenemende populatie bedreigen invasieve exoten het natuurlijk evenwicht. En meer: sommigen veroorzaken bijvoorbeeld direct of indirect schade aan dijken en wegen, de gezondheid van de mens of onze voedselproductie.

De verdringing van inheemse soorten kan op allerlei manieren gebeuren. De soort kan bijvoorbeeld sterker zijn en de ander wegconcurreren op de belangrijkste behoeften: voedsel, veiligheid en/of nestelpek. Of de soort kruist met inheemse soorten, waarna de nakomelingen onvruchtbaar zijn. Of de uitwerpselen bevuilen het oppervlaktewater.

Tijgermug

Hoe komt zo’n invasieve soort het land in? Direct of indirect door menselijk handelen. Een bekend voorbeeld is de Aziatische tijgermug (Aedes albopictus), die soms naar Europa meereist met geïmporteerde Lucky Bamboo-planten of autobanden (bron: veelgestelde vragen over de Aziatische tijgermug, RIVM). Bewust inkopen is dus belangrijk voor zowel hobbytuinier als groene professional.

Lucky Bamboo

Unielijst

De zogenoemde Unielijst van de EU somt de schadelijke exotische planten en dieren op waarvoor een Europees verbod geldt. Een soort die op de EU-lijst staat, mag o.a. niet meer worden verhandeld en gehouden.
Verder geldt voor lidstaten de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen en te verwijderen. Als dat niet lukt, moeten lidstaten de populaties zodanig beheren dat verspreiding en schade zoveel mogelijk wordt voorkomen.
Ondernemers met ontheffing mogen trouwens voor bepaalde doeleinden een invasieve exoot gebruiken.

Wat te doen?

Ontdek jij een invasieve soort in de tuin of in je groene omgeving? Of vermoed je dat? Voorkom verdere verspreiding. Op de webpagina met de Unielijst kan je doorklikken naar factsheets met meer informatie en tips.

Invasieve exoten: voorbeelden

Planten

 • grote waternavel (Hydrocotyle ranunculoides)
 • reuzenberenklauw (Heracleum mantegazzianum)

Dieren

 • Aziatische hoornaar (Vespa velutina)
 • diverse rivierkreeften
 • grijze eekhoorn (Sciurus carolinensis), zie ook foto hierboven
 • Nieuw-Zeelandse landplatworm (Arthurdendyus triangulatus): predator van onze vrienden de regenwormen!
 • roodwangschildpad  (Trachemys scripta elegans)
 • muntjak (Muntiacus reevesi)
 • muskusrat (Ondatra zibethicus)
 • nijlgans (Alopochen aegyptiacus)
 • wasbeer (Procyon lotor)
 • wasbeerhond (Nyctereutes procyonoides)

Meer weten?

Vorig bericht

Discutafel podcast 79: Dutch wetlands: from Wadden Sea to garden pond (4)

Volgend bericht

Discutafel podcast 80: invasieve exoten

Misschien heb je interesse in ...