podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur

Discutafel maakt groene audio

Discutafel maakt groene audio
Luister naar onze podcast!

Botanische tuinen: interessant voor natuurvriendelijke tuiniers?

Je kunt je afvragen, of botanische tuinen relevant zijn voor natuurvriendelijke tuiniers. Wij vinden van wel.

Birmingham Botanical Gardens Volières

Botanische tuinen hebben een wetenschappelijk karakter. Je kunt je afvragen, of zij relevant zijn voor natuurvriendelijke tuiniers. Wij vinden van wel.

Strikt genomen gaat het bij botanische tuinen om een wetenschappelijke plantencollectie. In de branche wordt wel gesproken over ‘groene musea’ met een ‘groene en groeiende collectie’ (bron: NVBT).

Latijn

De planten in deze tuinen zijn vaak voorzien van bordjes met de Latijnse naam. Volksnamen kunnen voor veel verwarring zorgen, bijvoorbeeld doordat ze per regio kunnen verschillen. De Latijnse naam zegt ons ondubbelzinnig over welke plant we het hebben. Dat is heel handig als je er wetenschappelijk onderzoek naar doet!

De mens domineert

Wat kan een eco-vriendelijke tuinier nu met botanische tuinen? Immers, wij gaan vooral uit van natuurlijke processen. En wat je in een hortus botanicus ziet, lijkt soms meer op een laboratorium of een zeer formele tuin. Een plek waar de invloed van de mens domineert, en waar je je in andere werelddelen waant.

Botanische tuinen: grote betekenis

Inderdaad, ontwerptechnisch en qua plantenkeuze kan ik er niet zoveel mee voor mijn eigen tuin. Maar botanische tuinen hebben maatschappelijk gezien meer functies dan die wetenschappelijke.
Denk aan educatie, voorlichting, lobbywerk en onderwijs. En niet te vergeten: aan hun rol bij het behoud van plantensoorten: botanische tuinen als schatbewaarders van een rijke biodiversiteit! Al met al voldoende redenen om ook hier bij Discutafel aandacht te besteden aan botanische tuinen.

Botanische audio

In juni 2018 was ik tijdens een reis in Engeland in de Birmingham Botanical Gardens. Ruim een jaar later maakte ik kennis met Glasgow Botanic Gardens. Mijn audioreportages over deze bezoeken kan je beluisteren in Discutafel podcast. Ook de reportage vanuit de voedseltuin bij Trompenburg Tuinen & Arboretum is online.
Hortus Botanicus Amsterdam publiceert de podcast Podplanten.

In Nederland

Ga eens een botanische tuin in Nederland verkennen. Kijk op de website van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen voor een overzicht van de aangesloten tuinen.
Ontdek jij iets in een botanische tuin dat te maken heeft met duurzaamheid? Deel je ervaringen met ons via e-mail of Twitter; wie weet gebruiken we jouw informatie in een volgende podcast!

Foto: Birmingham Botanical Gardens volières

Deel dit / Share this:

This post/page is also available in: English (Engels)

Verwante berichten / Related posts