NederlandsNederlandsEnglishEnglish
Expand search form

PODCASTS OVER ECOLOGISCH TUINIEREN EN PERMACULTUUR

Discutafel maakt groene audio. Luister naar onze podcast!
Blogs

Blogs en nieuwsbrieven over ecologisch tuinieren en permacultuur

Tuinblogs en nieuwsbrieven permacultuur

Welke blogs en nieuwsbrieven doen ertoe, volgens jullie en Discutafel? Welke auteurs discussiëren, duiden en inspireren op een manier die jou bevalt? Grasduin hier in een overzicht van titels!

In onze podcast van 2 augustus 2018 besteden we aandacht aan de eerste serie tips van luisteraars en onszelf.  Later breiden we de lijst uit. Veel van de genoemde auteurs publiceren trouwens ook op andere kanalen.

Leestips blijven welkom

Heb je nog een tip over een tuinblog of nieuwsbrief over permacultuur? Geef maar door. Doe dit via onze website of via Twitter. Het is leuk wanneer je er je eigen recensie bij zet. Dank je wel alvast! Zelf ontdekken we ook steeds weer nieuwe bronnen. Wie weet bespreken we in een volgende editie van onze podcast nieuwe leestips.

De Natuurlijke Moestuin

De eerste is de blogwebsite van Frank Anijs: de Natuurlijke Moestuin. Over tuinieren met de natuur mee, en er niet tegenin.
Hij publiceert onregelmatig, maar zo te zien doorgaans zeker wekelijks. Frank heeft een toegankelijke schrijfstijl en inhoudelijk deelt hij zowel kennis, ervaringen als overtuigingen over natuurlijk tuinieren en duurzame landbouw. Dat gaat wat ons betreft allemaal heel soepel. Daarnaast gebruikt hij zijn blogs ook als uithangbord voor een permacultuurcentrum, en daar is niks mis mee, zolang dit maar duidelijk is. Als je graag luistert naar Discutafel, vermoed ik dat je deze blogs ook kunt waarderen.

Iris’ Garden Ecology

Ook Iris Veltman wil met haar blogs laten zien dat de natuur in de tuin niet bestreden hoeft te worden. Een betere wereld begint in je eigen tuin, aldus Iris. Ze studeerde HBO Milieukunde en heeft nu een eigen bedrijf, en dat zie je ook wel op haar blogsite. Iris blogt 1 tot 2x per maand. Daarbij gaat ze vaak uit van haar eigen belevenissen. Iris schrijft zoals je praat, met tussenzinnen en heel toegankelijke woorden. Deze schrijfstijl komt gezellig over, en echt leuk voor wie daarvan houdt.

Zowel Stephanie Hafferty als Nicky Kyle werken biologisch en luisteraar Anja prijst hun professionele aanpak. Ook geniet zij ervan dat beiden volop informatie en frisse ideeën delen met hun lezers.

Nodighome

De blogs van Stephanie Hafferty gaan over no dig gardening. Dat wil als het ware zeggen: tuinieren zonder te spitten. Onderwerpen zijn onder meer permacultuur en conservering van voedsel. Verder geeft zij talloze recepten weg met ingrediënten uit de moestuin. Ook deelt ze reiservaringen en andere interesses met de lezer. Ze publiceert een paar keer per maand. Haar verhalende en Engelstalige blogs zijn volgens mij leuk voor je, als je haar brede interesse deelt en als je de persoonlijke noot op prijs stelt die zij aanbrengt. Ook als je van mooie foto’s houdt over landschap en tuinen, zal je van haar blogs genieten.

Nicky Kyle Gardening

De blogs van de Ierse Nicky Kyle gaan over het telen van biologisch voedsel en over natuurvriendelijk tuinieren. Nicky rept over het tegengaan van voedselverspilling en is kritisch over massaproductie en het gebruik van chemische producten in de landbouw. Nicky publiceert ongeveer wekelijks een blog in het Engels. Wij bij Discutafel voelen wel verwantschap met haar kijk op duurzaamheid en ecologisch tuinieren. Je moet wel tijd en geduld hebben als je haar bijdragen wilt lezen, want ze zijn relatief lang.

Charles Dowding Seasonal Updates

Dan Charles Dowding, Mr No dig zal ik maar zeggen. Hij somt op wat je nú kunt doen in je moestuin. En hij doet geregeld verslag van proeven die hij neemt met no dig gardening in vergelijking met tuinieren waarbij je wél de bodem flink omwerkt. Hij staaft één en ander met cijfers. Ook kan je volgen wat Charles allemaal doet in zijn grote voedseltuin. Tussen de bedrijven door komen tal van praktische tips voorbij. Ik denk dat ik -en wie weet jij ook- van Charles veel kan leren, ook doordat hij zijn blogs ruim voorziet van beelden. Hij blogt zo te zien een paar keer per maand.

Nudge

Marlies Notermans van Discutafel vindt de artikelen van Nudge een aanrader. De meest uiteenlopende zaken op het gebied van duurzaamheid worden behandeld. Nudge streeft ernaar om mensen en organisaties te verbinden om duurzame initiatieven van onderaf te realiseren. Dat betekent dat je op de site heel praktische tips kunt vinden om duurzamer te leven; variërend van items over minder vlees eten, je voedsel bij een coöperatie kopen tot tips hoe je thuis je energiegebruik kunt verminderen. Tegelijkertijd vind je er ook informatie over allerlei initiatieven in jouw regio en een agenda met activiteiten. Inspirerend en informatief.

Het mooie aan Voedsel Anders is volgens Marlies, dat het vanaf het begin een heel brede beweging is. Wetenschappers, geïnteresseerde leken, kleine en grotere ondernemers, de meest uiteenlopende initiatieven op het gebied van een andere voedselvoorziening maken er deel van uit. En dat vind je terug in de nieuwsbrieven.

Voedsel Anders

Marlies wijst ons ook op de nieuwsbrief van Voedsel Anders. Dit zijn de mensen achter twee grote conferenties over voedsel.  In 2018 trekt de Voedsel Anders karavaan door het land. Via de nieuwsbrief kan je op de hoogte blijven van waar en wanneer de karavaan halt houdt. Voedsel Anders is een brede beweging. Wetenschappers, geïnteresseerde leken, kleine en grotere ondernemers, de meest uiteenlopende initiatieven op het gebied van een andere voedselvoorziening maken er deel van uit. En dat vind je terug in de nieuwsbrieven.

Groenmoes

Tot slot nog een tip van mij, en die gaat over Groenmoes, de nieuwsbrief van Hans van Eekelen over, zoals hij zegt: natuurlijk moestuinieren en eerlijk voedsel. Van Eekelen verspreidt deze maandelijkse nieuwsbrief in pdf-vorm. Er zijn rubrieken rond moestuinplanten, lezersvragen, reacties op nieuws uit de voedselindustrie, een persoonlijke column enz. Naast serieuze artikelen veroorlooft Van Eekelen zich ook geregeld een grapje.

Naschrift: Groenmoes is intussen gestopt.

Met dank aan onze luisteraars die tips doorgaven, zoals Anja!

Previous Article

Discutafel podcast afl. 14: Favoriete blogs en nieuwsbrieven

Next Article

Discutafel podcast afl. 15: stembus Online Radio Award 2018 open

You might be interested in …