podcasts over ecologisch tuinieren en permacultuur

Discutafel maakt groene audio

Discutafel maakt groene audio
Luister naar onze podcast!

Vlindertuin Meerssen

Tijdens de open tuin dagen van Velt bezochten we Vlindertuin Meerssen in Bunde, vlakbij Maastricht, en de privétuin van de mensen achter dit initiatief. En we deden er ideeën op!

Oenothera

Tijdens de open tuin dagen van Velt bezochten we Vlindertuin Meerssen in Bunde, vlakbij Maastricht, en de privétuin van de mensen achter dit initiatief. En we deden er ideeën op!

Huis en tuin van Stefan en Sandra liggen in een nieuwbouwwijk. Aanvankelijk kende de tuin een doorsnee inrichting, aldus Stefan. Inmiddels staat er een grote pergola en zijn er borders en paadjes aangelegd. De tuin bevat twee vijvers, waarvan er eentje gevoed wordt met regenwater van het dak. Er is een moestuin en er staan ook nog enkele fruitbomen.

Slim materiaalgebruik

Toen Stefan vertelde over wat hij al gedaan had en nog wil doen, kwam me dat bekend voor. Hij gebruikt materiaal dat voor anderen overbodig is geworden: stenen, dakpannen, gebruikt hout. Zo kan je met weinig financiële middelen, veel recyclen én wat creativiteit je tuin ingrijpend veranderen!

Vlindertuin Meerssen

Vlakbij het huis ligt er een tweede tuin, de Vlindertuin Meerssen. De vlindertuin moet zoveel mogelijk vlinders aantrekken. Daarvoor moeten dan natuurlijk zowel waardplanten voor de rupsen als nectarplanten voor de vlinders aanwezig zijn. Ivonne licht deze begrippen toe in aflevering 5 van onze podcast.

Het bezoek inspireerde ons om direct een paar vlinderplanten te kopen die we nog niet in de tuin hadden: verbena, solidago en herfstaster. Verder hebben we in Holtum op oude dakpannen rottend fruit gelegd als voedsel voor vlinders.
We zijn ons ervan bewust dat vlinders niet alleen warmte nodig hebben, maar ook beschutting tegen de wind. Daar gaan we aan werken door op een strategische plek een stapelmuurtje te plaatsen. Een inspirerend bezoek dus dat ons al tot actie heeft aangezet!

Stichting

Om de tweede tuin te kunnen realiseren, hebben Sandra en Stefan in 2016 Stichting The Butterfly House opgericht. De stichting heeft als doel om een netwerk van vlindertuinen in Limburg te realiseren. Rondom de tuin worden er ook educatie- en kunstprojecten georganiseerd. De initiatiefnemers hopen hiermee meer verbinding tussen mens en natuur tot stand te brengen.

Meer informatie

Velt-ecotuindagen 2019

In het eerste weekend van juni organiseert Velt (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren traditiegetrouw open tuindagen. Veltleden in Nederland en België kunnen hun tuin openstellen voor bezoekers. De meest uiteenlopende groene paradijsjes zijn dan te bezichtigen; van kleine stadstuinen en moestuincomplexen tot siertuinen in alle soorten en maten.
Ben je lid van Velt? Overweeg om mee te doen! Lees meer info op hun website. Aanmelden voor de editie 2019 kan nog tot 1-8-18! <naschrift: link is intussen vervallen>

Vlinderstichting

Meer informatie over vlinders is te vinden op site van de De Vlinderstichting.

Nationale nachtvlindernacht

De volgende Nationale nachtvlindernacht vindt plaats in het weekend van 31 augustus 2019.

Foto bovenaan: de teunisbloem (Oenothera) trekt vooral nachtvlinders .

Verwante berichten / Related posts